Çevik modeller 1990ların ortalarında zor uygulanan, aşırı kuralcı klasik yazılım süreç modellerine tepki olarak ortaya çıkmıştır.
Çağlayan ve
V gibi klasik modeller doğalarında var olan aşırı belgelendirme faaliyetleri ve sıralı yaklaşımları ile daha yüksek maliyetle daha yavaş yazılım geliştirmeye sebep olarak görülmüştür. Yazılım geliştirme sürecini hızlandırmak amacıyla bu süreci daha etkin kullanmak ve gerektiğinde belgelendirme yapmak temeline dayalı çevik yazılım geliştirme yöntemleri ortaya çıkmıştır. Çevik geliştirme modelleri şu ilkelere dayanır:
- Hızlı, devamlı ve kullanışlı yazılımlar üreterek müşteri memnuniyetini sağlamak amaçlanmaktadır.
- Çalışan yazılım gelişimin en önemli ölçüsüdür.
- Cevap verilemeyen veya geç cevap verilen talepler memnuniyeti azaltır.
- En iyi iletişim karşılıklı görüşmedir.
- Basitlik önemlidir.
- Kendi kendini organize eden takım yapısı gereklidir.
Yazılım geliştirme amacıyla üretilen bu yöntem klasik yazılım geliştirme modellerine göre yazılım geliştirmeyi daha esnek hale getirir. Bu yöntem müşterinin isteklerinin net olmadığı, yazılım geliştirmenin her aşamasında müşteri isteklerinin değişebildiği, hedeflenen sistemin hemen görülmek istendiği durumlarda kullanılabilir.
Başlıca çevik modeller:
- Uç (Sınırsal) Programlama (Extreme Programming)
- Çevik Birleştirilmiş Süreç (Agile Unified Process)
- Scrum
- Test Güdümlü Geliştirme (Test Driven Development)
- Çevik Bilgi Yönetimi (Agile Data Method)
- Özellik Güdümlü Geliştirme (Feature Driven Programming)
Çevik yazılım geliştirme kısa vadeli planlar ve küçük gelişmeler halinde yazılımın geliştirilmesini öngörür. Kısa vadeli planlar yazılımın geliştirilmesinde yineleme getirir. Her yinelemede yazılım üzerine yeni özellikler eklenir. Çevik yazılım geliştirme değişikliklere uyum sağlamayı kolaylaştırır.
Bana ulaşmak için
e-posta ve
instagram.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder