Yazılım dünyasındaki gelişmeler yazılımın karmaşıklığını ve büyüklüğünü arttırmıştır. Bu durum hata miktarının artması, güvenliğin sağlanamaması gibi bazı sorunları beraberinde getirmiştir. Bu sorunlar yazılımların ilk geliştirilmeye başlandığından beri süre gelen sorunlardır. Var olan yazılım projeleri incelendiğinde çok az bir miktarının başarı ile sonuçlandığı görülür. Başarısız projeler nedeniyle de yılda milyonlarca dolar zarar edilmektedir. Başarısız projeler incelenerek kayıtlar tutulmaya çalışılmış ve bu başarısıklıkların nedenleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Başarısızlığa neden olan hatalar iletişim eksikliği, programlama hataları, ihtiyaç değişikliği, zaman baskısı, dokümantasyon eksikliği, geliştirme araçları eksikliği gibi sebepler olarak tespit edilmiştir. Buna ek olarak başarılı projeler de incelenerek en iyi pratikler tespit edilmiştir.
2004 yılında The Standish Group tarafından yayınlanan "The Choas Report" adlı araştırma sonuçlarına göre ABD'de yazılım firmalarının geliştirdiği 30000 yazılım projesi incelendiğinde, bu projelerin sadece %34'ünün başarılı bir şekilde sonuçlandığını, %15'inin başladıktan sonra iptal edildiği, %51'inin ise tartışmalı, yani zamanında bitirilmemiş ya da gereksinimleri karşılamadan sonlanmış projeler olduğunu belirtmiştir.
Yazılım testinin önem ve gerekliliğini ortaya koyan en önemli yazılım felaketlerinden bazıları;
Yukarıda bahsi geçen felakatler bir yazılım testine tabi tutulmuş olsaydı belki de önlenmiş olabilirdi. Yazılımlarda ortaya çıkan hatalar zaman kaybı, maddi kayıpların yanı sıra can kayıplarına da sebep olabilmektedir. Bu sebeple yazılımların test edilmesi öenmlidir ve zarara uğrama ihtimalini azaltmaktadır.
Bana ulaşmak için
e-posta ve
instagram.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder