Kara kutu testinde bir yazılım parçası test ediliyorsa test mühendisi bu yazılım parçasının girdisini ve buna karşılık sistem çıktısını bilir. Fakat bu çıktıya nasıl ulaşıldığıyla ilgilenmez. Kara kutu testlerinin amacı, verilen girdilerle istenilen çıktının elde edilmesidir. Bu nedenle yazılımın iç işleyişiyle ilgili diğer bilgilerle ilgilenilmez. Kara kutu test tekniğinde diğer önemli bir nokta da geliştirilen yazılımın tasarımından veya kodlanmasından kaynaklanabilecek hataların bulunmasıdır. Bu amaçla kara kutu testlerinin yapılması ve istenilen amaca ulaşılabilmesi için yazılım geliştiricilerle test ekibi birbirinden ayrı çalışmalıdır. Böylece test ekibi, tasarım ayrıntılarını bilerek yazılıma karşı ön yargı taşımaz.
Kara kutu test tekniğiyle geliştirilen yazılım içerisinde şu hata türleri tespit edilmeye çalışılır:
- Doğru olmayan veya hiç olmayan işlevlerin tespiti
- Arayüz hataları
- Performans hataları
- Veritabanlarına ulaşma hataları veya veri yapılarındaki hatalar
- Başlatma veya sonlandırma hataları
- Sınır değer hataları
Kara Kutu Testinin Avantajları ve Dezavantajları
Avantajlar:
- Yazılımlarda hataların bulunması için etkin ve hızlı bir tekniktir.
- Test durumları yazılırken gereksinimlerden hareket edildiği için gereksinimlerdeki tutarsızlıkların ve belirsizliklerin belirlenmesinde önemlidir.
- Testi gerçekleştirecek kişinin yazılımın ayrıntılarını bilmesine gerek yoktur.
- Test ekibi ve kod geliştiriciler birbirinden bağımsız çalışabilirler.
- Testçiler gereksinimleri doğrulamak ve gereken testleri gerçekleştirmek için yazılıma kullanıcı gözüyle bakarlar. Bu da kod geliştiriciler tarafından fark edilmeyen pek çok olası hatanın ve eksiğin bulunmasına yardımcı olur.
- Testleri yapacak kişilerin sistem hakkında teknik ayrıntı bilmesine gerek yoktur.
- Kara kutu testleri yazılımın belirli parçasını hedeflemez. Bu nedenle birçok hata tespit edilmeden kalabilir, bunlar için başka testler gerekir.
- Sadece belirli sayıda girdi değeriyle testler yapılır. Tüm girdiler ile testlerin yapılması sonsuza kadar sürer.
- Yazılım içerisinde bazı kod parçalarında birden fazla test yapılırken bazı kod parçaları hiç test edilmeden kalabilir.
- Açık ve yalın olmayan gereksinimlerin test durumlarını tasarlamak ve testlerini yapmak kara kutu test tekniğinde zordur.
Kara kutu test tekniği tümleştirme, sistem ve kabul test aşamalarında kullanılır. Bu testlerde en verimli sonuçlara ulaşmak için şu kara kutu test stratejisi izlenebilir:
- Kara kutu testleri rasgele belirlenmiş girdilerle gerçekleştirilmelidir.
- Yazılımın sağlamlığının kontrolü için belirtilen aralığın dışındaki değerlerin de testi yapılmalıdır.
- Sınır değerler mutlaka test edilmelidir.
- Değer artışlarında artış müktarı ayrıca test edilerek doğrulanmalıdır. Artış miktarı dışı artımlarda yazılımın tanımlı davranışına göre hareket ettiği doğrulanmalıdır.
- Sayısal girişlerde sıfır değeri mutlaka girdi olarak sınanmalıdır.
- Özellikle gerçek zamanlı sistemlerde stres testi yapılmalıdır. Programın aşırı yüklenme altında nasıl çalıştığı test edilmelidir.
- Kara kutu testlerinde diğer bir amaç gereksinimlerin doğrulanması olduğundan her bir gereksinim için en az bir test durumu yazılmalı ve bu şekilde gereksinim kapsama gerçekleştirilmelidir.
Bana ulaşmak için e-posta ve instagram.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder