18 Ocak 2019 Cuma

Saydam Kutu Testi (Beyaz Kutu Testi)

Saydam kutu testleri yazılımın iç yapısı bilinerek tasarlanır. Bu nedenle saydam kutu testlerini gerçekleştirenler genellikle sistemin iç yapısını bilen yazılımcılardır. Saydam kutu testiyle programın iç yapısındaki birimlerin içindeki hatalar araştırılır. Kaynak kod, saydam kutu testlerinin en önemli girdisi olduğundan, koda ulaşım olmadan saydam kutu testleri yapılamaz. Bunun yanında risk analizleri ve tasarım kısıtlerı da saydam kutu testlerinin planlanmasında, test stratejisinin belirlenmesinde, test araçlarının seçilmesinde ve test verilerinin oluşturulmasında kullanılır.
Saydam kutu testleri veri, kontrol ve bilgi akışlarının, kodlama standartlarının, hata yakalama ve ayıklama yapsının analizlerini içerir. Saydam kutu test tekniği basitçe aşağıdaki şekilde gösterilmiştir:




Saydam kutu test yaklaşımı kullanılarak yapılan testler şunlardır:

Birim Tesler: Saydam kutu testinin en iyi ve yaygın kullanımı birim testledir. Birim testler, kod yazanların belirli bir kod parçasının görevini doğru şekilde yerine getirip getirmediğini anlamak için yapılan testlerdir.

Statik ve Dinamik Analizler: Statik analiz, kod içerisindeki muhtemel hataları bulmak için yapılan kod üzerindeki incelemeleri içerir. Dinamik analizlerse kodun çalıştırılmasını ve çıkan sonucun analiz edilmesini içerir. Bu nedenle saydam kutu testleri kaynak koda ulaşım hakkı getirir.

Deyim Kapsama (Statement Coverage): Bu tür testte kod çalıştırılarak kod içerisinde yer alan her deyimin en az bir kez çalıştırılması hedeflenir. Böylece her bir deyimin bir yan etki göstermeden çalıştığı doğrulanır. Kod içerisinde çalıştırılmayan deyim olmadığı da doğrulanır.

Dal Kapsama (Branch Coverage): Hiçbir kod düz bir akışla yazılmaz. Kod içerisinde karar noktaları bulunur ve bu noktalardan kod yan dallara ayrılır. Dal kapsama ile program içerisinde yer alan tüm dalların kendilerinden beklenildiği şekilde çalıştığı doğrulanır.

Yol Kapsama (Path Coverage): Kod içerisindeki tüm yolların test edilmesidir.

Saydam kutu testiyle hata ve yanlışlar en erken safhada ve en hızlı şekilde bulunur. Böylece entegrasyon ve sistem testleri daha hızlı yapılabilir ve bulunan hata sayısında önemli bir azalma gözlemlenebilir.

Saydam Kutu Testinin Avantajları ve Dezavantajları:
Saydam kutu test tekniğiyle sınanan birimin veya modülün belirlenen girdiyle beklenen çıktıyı vermesi hedeflenir. Ancak bu çıktıyı nasıl verdiği ve kod içinde hangi yollardan geçildiği de incelenir.
Avantajlar:

  • Kod içerisinde gizli kalmış mantıksal hatalar bulunur.
  • Saydam kutu testleriyle yazılan kodun optimizasyonuna katkıda bulunulur.
  • Kod içindeki fazla satırlar ayıklanarak ölü kod parçaları bulunur.
  • Kaynak kodun analiz edilmesi ve bu analize göre testlerin gerçekleştirilmesiyle yazılım içerisindeki hatalar daha erken aşamada ve daha hızlı bulunur.
  • Yazılımın geliştirilmesi için belirlenmiş olan kodlama rehberine uyumluluk, tasarım kararlarına kodlama içerisinde uyulup uyulmadığı saydam kutu testleriyle net olarak görülür.
  • Saydam kutu testleriyle yazılımcıların kod geliştirme yetenekleri desteklenir ve güçlendirilir.
Dezavantajlar:
  • Eğer birim tümleştirme testleri test ekibi tarafından yapılacaksa bu iş için kodun iç yapısının bilinmesi gerekir. Bu da maliyeti arttırır.
  • Saydam kutu testleriyle sadece modül ve birimlerin iç işleyişleri test edildiğinden tümleştirmeden sonra ortaya çıkabilecek olan hatalar tespit edilemez.



Bana ulaşmak için e-posta ve instagram.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder