Sistem testleri, geliştirilen yazılımın performans, güvenilirlik, işlevsellik gibi özelliklerini değerlendiren testlerdir. Birim ve tümleştirme testlerinde geliştirilen yazılımın tasarıma uygun olarak geliştirildiği doğrulanır. Sistem testleriyse müşterinin sistemden istediklerini doğrulamayı amaçlar. Bu nedenle sistem test durumlarında sistem gereksinimleri temel alınarak sistemin çalışacağı, gerçek ortamda karşılaşılabilecek olan senaryolar tanımlanır.
Sistem testleri, kullanıcı kabul testlerinden bir önceki adım olarak yazılım ve donanım entegrasyonundan sonra "sistem test planına" göre yapılır. Sistemin işlevsel, işlevsel olmayan gereksinimlerinin doğrulanması hedeflenir.
Sistem testlerinin ilk adımı olarak işlevsel gereksinimlerin doğrulanması gerçekleştirilir. Bu doğrulama sonucunda sistemin işlevsel olarak çalıştığı gözlemlenir. İşlevselliği yönünden doğrulanan sistem üzerinde bir sonraki adımda, işlevsel olmayan gereksinimlerin karşılandığı gösterilmek amacıyla işlevsel olmayan testler yapılır. Bu testlerden bazıları:
Stres Testleri: Sisteme girdi oranı sistem tasarım oranını aştığı zaman sistemin davranışını gözlemlemek üzere gerçekleştirilen testlerdir.
Performans Testleri: Sistem çıktılarının belirlenen ve kabul edilebilecek olan zaman dilimi içerisinde üretebildiğinin değerlendirmesinin yapılabilmesi için gerçekleştirilen testlerdir.
Konfigürasyon ve Uyumluluk Testleri: Geliştirilen sistemin farklı platformlarda ve donanımlarda nasıl davrandığının değerlendirilmesi için yapılan testlerdir.
Güvenlik Testleri: Sistemin izinsiz kullanım teşebbüslerindeki davranışlarının değerlendirilmesi için yapılan testlerdir.
Kullanılabilirlik Testleri: Kullanıcı-sistem etkileşimini ve ergonomisini değerlendirmek üzere yapılan testlerdir.
Geri Alma Testleri: Bir hata durumunda sistemin otomatik veya elle yeniden normal duruma dönmesini değerlendirmek için yapılan testlerdir.
Kullanıcı Arayüzü Testleri: Kullanıcının ve yazılımın grafik gösterimi olarak nasıl bir etkileşim içerisinde olacağını, kullanıcının klavye, ekran veya fare ile sisteme vereceği girdilerin sistem tarafından nasıl işleneceğini değerlendirmek için yapılan testlerdir.
İşlevsel olmayan testleri tamamlanan sistem artık doğrulanmış olarak kullanıcı kabul testlerine hazır demektir. Sistem testleri sırasında ortaya çıkan hatalar proje hata yönetimi sürecine göre raporlanır ve gerekli düzeltme işlemleri yapılır. Gerekli düzeltmelerden sonra, düzeltmelerden sistemin geri kalanının etkilenmediğinin değerlendirilmesi için sistem üzerinde yineleme testleri yapılır.
Bana ulaşmak için e-posta ve instagram.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder