Yazılım projelerinde birim testlerin başarılı bir şekilde sonuçlandırılmasından sonra tümleştirme (entegrasyon) testleri başlar. Birim testlerde amaç modüllerin ayrı ayrı kendilerinden beklenen işlevleri yerine getirdiğinin doğrulanmasıyken tümleştirme testlerinin amacı bir araya gelerek entegre edilmiş olan bir yazılımın içerisindeki bileşenleri birbirleriyle uyum içerisinde doğru bir şekilde çalıştığının ve bileşenlerin kendilerine ait gereksinimleri yerine getirdiğinin doğrulanmasıdır. Bu testlerin yapılması için kullanılacak test durumları, yazılım gereksinimleri ile arayüz gereksinimlerinden çıkartılır. Tümleştirme testlerinde kara kutu test yöntemi kullanılır. Testlerde hem pozitif hem negatif test durumları uygun parametreler kullanılarak çalıştırılır. Sonuçlar, beklenen değerlerle karşılaştırılarak sistemin kendisinden beklenen davranışları gerçekleştirdiği doğrulanır.
Tümleştirme testlerin yapılırken big bang, aşağıdan yukarıya veya yukarıdan aşağıya olmak üzere farklı stratejiler kullanılabilir.
Big bang stratejisine göre geliştirilen tüm üst ve alt düzey modüller birbirleriyle enetgre edildikten sonra testler başlar. Bu stratejide sistem bir bütün olarak ele alınarak testler yapıldığından testlerin gerçekleştirilmesi hızlıdır ve zamandan tasarruf edilir. Ama bir hata çıktığında bu hatanın hangi seviye katmanda oluştuğu veya hangi modülden kaynaklandığının tespiti zordur.
Aşağıdan yukarıya tümleştirme test stratejisi öncelikle birim testlerin yapılmasıyla başlar. Birim testleri başarıyla tamamlanan alt düzey modüller birbirleriyle entegre edilir. Bu entegrasyondan sonra alt düzey modüller ile ilgili entegrasyın testleri yapılır. Bu testlerin başarılı şekilde sonlandırılmasından sonra bir üst katman modülleri sistemi entegre edilir ve gerekli entegrasyon testleri yapılır. Bu entegrasyon tüm sistem inşa edilinceye ve entegrasyon testleri başarıyla sonuçalanıncaya kadar devam eder. Bu yaklaşımda temel şart, entegre edilcek modüllerin birim testlerinin başarıyla tamamlanmış olmasıdır.
Yukarıdan aşağıya tümleştirme test stratejisi, öncelikle sistem için en üst modülün (en dış modül, genellikle kullanıcı grafik arayüz modülü) test edilmesiyle başlar. Bu modülün ihtiyaç duyduğu alt modüllerin koçanları kullanılır. Bu yaklaşımda birçok koçan yazılması gerekir. En üst modül başarılı şekilde test edildikten sonra bir alt düzey modüller sistemle bütünleştirilir. Bu entegrasyondan sonra gerekli alt düzey tümleştirmesi testleri yapılır. Bu durum en alt düzey modüller entegre edilinceye ve entegrasyon testleri başarıyla sonuçlanıncaya kadar devam eder. Bu yalşaımda entegrasyon testleri kara kutu testleri olarak başlar ve gittikçe saydam kutu testlerine döner.
Bana ulaşmak için e-posta ve instagram.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder